Olika sorters snickare 

Det finns många som tycker om att snickra lite till husbehov och en hel del blir faktiskt riktigt duktiga medan andra inte alls har något handlag med tumstock och skruvdragare. Vinklarna blir inte så räta som de borde bli och själva stabiliteten eller ytfinishen lämnar ett och annat övrigt att önska även om det kanske fungerar någorlunda. Ett tag. Innan du sätter igång med köksrenoveringen:

Yrkesmän behövs för kvalitet 

När det ställs krav på kvaliteten behövs riktiga yrkesmän och varför ska man pruta på kvaliteten efter offert på köksrenovering i stockholm egentligen? En förhoppning om att det blir billigare att bygga friggeboden själv, kanske? Men den som räknar på det kan ofta nog komma fram till det motsatta. Virket och materialet kostar alltid pengar. En professionell snickare kan på ett helt annat sätt räkna på åtgången och dessutom välja rätt material för bygget. För en amatör är det här inte alldeles självklart även om man kan fråga på byggmarknaden. Det kan bli mycket spill och det kan lika väl bli så att det beställda virket inte räcker med förseningar som följd. Satsa på kvalitet från början till slut, anlita utbildade snickare för det som ska snickras om tanken är att det ska bli utfört på ett professionellt sätt. 

Finsnickeri och båtbyggare 

Om det finns en överklass inom snickaryrket är det kanske de som är finsnickare eller båtbyggare. Här krävs förutom ett mycket gott handlag med trä också en känsla för det konstnärliga med yrket. Att snickra ihop en köksmöbel eller bygga en träbåt kräver otroligt mycket för att slutresultatet ska bli perfekt. Den här typen av gedigen kvalitet kostar lite mer, men det som skapas är å andra sidan sådant som håller i generationer. Tänk bara på gamla tiders träbåtar i mahogny. Vilka linjer och vilken finish. De är riktiga skönheter och bakom konstverket finns en eller flera riktigt skickliga båtbyggare och kanske finsnickare som gjort inredning eller andra detaljer.  

Utbildning till snickare 

Den som vill arbeta med trä kan utbilda sig på flera sätt, det vanliga är gedigen teori i kombination med en längre lärlingsperiod. Det förekommer också att man gör ett kompetensprov motsvarande det som förr kallades gesällbrev, det här kan vara lämpligt om man jobbat och lärt sig under många år men inte har pluggat teori men ändå har den kompetens som krävs för att klara provet. Att vara snickare är ofta omväxlande och kräver både påhittighet och kreativitet ibland. Särskilt för de som jobbar med renovering eller andra uppdrag som kräver nya lösningar och anpassningar till exempelvis ett gammalt hus. Den som ska anlita en snickare gör alltid klokt i att efterfråga referensobjekt så att den snickare som anlitas har rätt erfarenhet och kunskap. 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *